Falen

Niemand zit te popelen om te falen. We doen allemaal ons best, halfslachtig of tot het uiterste, om falen te voorkomen. Zelfs de zesjesmensen willen niet falen. Ze willen het net wel halen. Met minimale inzet toch slagen.

Maar wat als je je maximaal hebt ingezet en je faalt toch? Wat betekent dat dan? Waar ligt het dan aan dat iets niet is gelukt? Wat zijn de consequenties? Was het al die moeite wel waard? Hoe lang galmt het negatieve effect door? Wat kun je ervan leren? En vooral: hoe moet je nu bijsturen om erger te voorkomen? Zeker als je niet precies weet waarom iets niet gelukt is, is het erger voorkomen nogal een lastige klus…

 

Laat ik een recent voorbeeld geven. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met het organiseren van een buitengewoon bijzondere workshop waar ik helemaal enthousiast van werd. Zo enthousiast zelfs, dat dit evenement het feestje zou worden waarmee ik mijn bedrijf zou lanceren: de workshop met Lisette Schuitemaker, genaamd ‘Gelukkig zonder kinderen’.

We hebben ons er allebei voor ingezet, op allerlei manieren, en toch is het ons niet gelukt een kleine groep bij elkaar te krijgen. Zo ontzettend jammer! Ik baal echt enorm, omdat ik dit zo’n belangrijk onderwerp vind. Of je nu de rest van je leven met of zonder eigen kinderen leeft, maakt nogal een verschil. Voor jou en je omgeving. Het kan heel pijnlijk zijn, of juist bevrijdend. Een goed voorbeeld van dezelfde situatie, maar met een totaal ander resultaat. Puur vanwege hoe je ertegenaan kijkt. Daarom is de dialoog in zo’n workshop zo belangrijk. Maar nu komt deze dialoog helemaal niet. Er zijn geen aanmeldingen.

Wat betekent dit? Concreet betekent dit dat de workshop niet doorgaat. Verder dat de investeringen in flyers en Facebookadvertenties geen deelnemers hebben opgeleverd. Dat de zaal is geannuleerd. Dat Lisette en ik andere dingen kunnen doen op 15 september.

Hebben we gefaald? Ja en nee. We zijn samen door een proces gegaan en onze band is versterkt. Ons oorspronkelijke doel is nu niet gelukt, maar we geven niet op. We wachten op een geschikter moment en hopen dan wel in ons doel te slagen.

Ik vind het wel heel jammer dat deze workshop niet gelukt is. Er hing ook van alles aan vast. Zo zal het voor mij nu lastiger zijn om een nieuwe auteur aan te spreken voor een volgend evenement. Ik heb geen concreet voorbeeld om te laten zien. Lisette geloofde in mij. Zo iemand vind je niet zomaar. Iemand die blind in je gelooft. Dat is echt schaars.

Ik huiver nu dus een beetje om andere auteurs aan te spreken. Dit maakt het vervolg van BEE dus wel lastig. Ik moet echt bijsturen.

 

Waarom ik dit verhaal nu aan jou vertel? Ter illustratie dat je zelfs kunt falen, als je alles op alles zet. Misschien wel omdat je het niet eerder hebt gedaan en niet weet hoe het moet. Misschien wel vanwege de timing. Misschien wel vanwege het minimale bereik van je boodschap. Misschien wel vanwege de inhoud van je boodschap. Misschien wel vanwege het lastige onderwerp. Wie weet.

Als jij ergens voor staat, dan is het belangrijk genoeg geweest om voor te falen. Je zult ongetwijfeld veel geleerd hebben onderweg. Je zult ook met vragen achtergebleven zijn, om verder uit te diepen. Allemaal waardevol.

 

Leren vind ik heerlijk. Falen wat minder. Maar het is wel een versneld leerproces… Heb jij recentelijk gefaald? Hoe voelde dat voor jou? Wat heb je met de situatie gedaan? Ik ben benieuwd!

 

Liefs,

Anna Molnár

Anna MolnarComment